Roadtrip i USA – sådan kommer du billigt på ferie

Det er ret populært at tage på road trip i USA. Jeg har efterhånden lejet bil i USA en del gange, og vil gerne formidle mine erfaringer.

Bil

Med udenlandsk/dansk kørekort kan man af uransalige årsager leje bil ret billigt i USA. Jeg vil anbefale RentalCars.com, som jeg har brugt de fleste gange, og nu videreformidler. Jeg har undersøgt markedet ad flere omgange, og RentalCars ser ud til at være billigst.
rentalcars-eksempel-med-forsikringNår du som dansker lejer bil igennem RentalCars er det inklusive forsikring. Det er meget vigtigt at tjekke, at forsikringerne er inkluderet – det vil sige, at der skal stå at “Vi giver dig følgende gratis… Tyveriforsikring og Skadesforsikring”. På engelsk kaldes det LDW (loss damage waiver) og CDW (collision damage waiver). Derudover har du ikke brug for forsikringer – så sig pænt nej tak til alt, hvad du får tilbudt ved afhentning af bilen.

Vær opmærksom på, at der nogle gange kommer ekstra gebyrer på envejsleje (altså afhent ét sted, aflever et andet). Jeg har oplevet alt fra gratis til $150.

Jeg synes stadig, at det er stressende, at venstre kørebane ikke nødvendigvis kører hurtigst på flersporede veje. Det betyder, at du bliver overhalet på begge sider. De fleste steder må man svinge til højre for rødt lys, hvis man stopper inden.
Politiet er langt mere synlige, og er ikke blege for at vinke dig ind til siden. Du behøver ikke internationalt kørekort for at køre i USA.

GPS

Det er uforholdsmæssigt dyrt at få et GPS-navigationssystem, når du lejer bil.
I stedet for at leje en GPS vil jeg anbefale appen NavFree, som kan hentes til både Android og iPhone. Efter at hente appen skal du downloade kort for de stater, du skal køre i. Det hele kan gøres hjemmefra. App’en bruger meget batteri, så sørg for at have telefonen sat til opladning mens du kører.
Hvis du absolut vil have en GPS, så køb en på fx Amazon eller i den første Best Buy i området. Hvis du skal køre i 14 dage kan det betale sig at eje frem for at leje.

Flybilletter

Jeg vil varmt anbefale Momondo og Kayak til at finde billige flybilletter. Der er desværre ikke flyselskaber a’la Ryanair i USA.

  • De fleste rejsesøgemaskiner har mulighed for at søge på rundrejsebilletter, dvs. hvor du flyver fra Danmark til én lufthavn, og hjem fra en anden. Prøv eventuelt at bytte rundt på første og sidste lufthavn og se, om det gør rejsen billigere.
  • Det kan ofte betale sig at ændre én dato i sin ferie, og på den måde finde en billigere dato. Det fungerer bedst på Kayak.
  • Hvis du er fleksibel, så har Google Flights og Kayak Explore mulighed for kun at indtaste afrejselufthavn og datoer – så viser de dig kombinationerne.
  • De større byer har mere end én lufthavn, og de varierer i pris. Så du kan søge efter fx WAS for alle tre lufthavne i Washington D.C., NYC for alle i New York City osv.

Overnatning – hotel eller motel

Der er mange måder at finde fin og billig overnatning. Når jeg har kørt langt, har jeg ofte sovet på kæder som Motel6 – det er ret billigt, men til gengæld er standarden ikke høj. Motel6 har rygerværelser, og det tiltrækker et særligt klientel. Et bedre alternativ er Quality Inn. Hvis du vil bo i bymidten er det nok bedre med en hotelsøgemaskine, fx Hotels.com. Vær opmærksom på, at priserne vises uden gebyrer. Der er også mulighed for AirBNB.


User Interface Resolution

Større skrifftyper (Højere DPI) på Mac OS X

Jeg har en Mac Mini, som jeg har tilsluttet mit 37″ fjernsyn. Mac’en kan vise opløsningen 1920×1080 px, men teksten bliver desværre ulæselig, fordi den som udgangspunkt er for lille.
Det er fordi tekst på en skærm bliver vist i 72 DPI (dots per inch, prikker per tomme) som standard. På Windows kunne man nemt ændre DPI-indstillinger, men det har været bøvlet på OS X.

Fra OS X-installationsdvd’en kan man installere Xcode Tools. Stien til pakken kan variere, men på min DVD (OS X Leopard) hedder mappen Optional Installs/Xcode Tools.

User Interface ResolutionMan installerer så pakken, og starter så programmet Quartz Debug. Dernæst går man ind i Tools, og vælger så Show User Interface Resolution. Med dette værktøj kan man ændre DPI-indstillingen. Jeg har valgt 1,25 ganges forstørrelse (90 DPI).
Det er dog ikke en ren glæde, fordi det kun er vektorgrafik og tekst, der ser godt ud med højere DPI. Bitmapbilleder blive kornede.
I det hele taget er det ikke alle programmer, der ser lige godt ud, hvis man ikke kører med 72 DPI. Det kan man kun forvente, vil blive justeret ud i fremtiden.

Når man ændrer DPI-indstillingen, kan nogle programmer selv finde ud af at tilpasse sig – det er desværre ikke alle. Derfor er man nødt til at genstarte computeren for at få den fulde effekt.


Må man sende mennesker med Post Danmark?

I forbindelse med at jeg skal til USA diskuterede jeg med min kammerat Mads, hvordan vi kunne se hinanden i løbet af året. Jeg kom hjem (bemærk tidspunktet) og skrev følgende email til Post Danmark:

Fra: Kristian Risager Larsen
Sendt: 24. juli 2002 02:35
Til: Skrivpost@post.dk
Emne: To spørgsmål

Godaften. Jeg har et par spørgsmål:

Hvor meget koster det at sende 75 kg med pakkepost?

Må man sende mennesker (hvis de altså selv indvilger i det)?

Mvh Kristian
“Der er 10 slags mennesker. Dem der, kan binære tal, og dem, der ikke kan.”

Og så kom svaret i dag:

Fra: “Skrivpost@post.dk”
Til: “Kristian Risager Larsen”
Emne: SV: To spørgsmål
Dato: 24. juli 2002 17:41

Hej Kristian

Tak for din mail.

Post Danmark har 10 slags kunder
– Private kunder, og
– Erhvervskunder med en aftale

Private kunder kan alene sende pakker med en vægt indtil 20 kg. I visse tilfælde kan der dog efter posthusets skøn sendes pakker indtil 30 kg., så hvis du er en privat afsender, kan jeg ikke oplyse en pris for en forsendelse, som vejer 75 kg.

Hvis du er erhvervskunde, kan du få priserne oplyst i din salgsafdeling i dit postområde.

Jeg er ikke bekendt med, at der skulle findes bestemmelser, som specifikt tillader eller udelukker befordring af levende mennesker med Post Danmark, men jeg tør godt fastslå med sikkerhed, at det kan ikke lade sig gøre. For nogle år siden afskaffede Post Danmark imidlertid adgangen til at sende levende dyr med post, så hvis et levende menneske kan sidestilles med et levende dyr, er det altså alene af den grund ikke tilladt. Derudover findes der nogle særlige bestemmelser for pakker med farligt indhold, herunder at de kun kan sendes af erhvervskunder, så hvis vedkommende er farlig, vil det ligeledes ikke være muligt for en privat afsender at sende ham/hende med post. Endelig vil du som privat afsender være underlagt tidligere nævnte bestemmelser om maks. vægt 20 kg., ligesom maks. dimensioner for
-almindelige pakker er: 100x60x60 cm, og for
-volumenpakker er: længde 150 cm./længde+omkreds maks. 300 cm.
Dvs., at du i medfør heraf kun skulle kunne sende meget små mennesker, eller børn, men det ville givetvis stride mod anden lovgivning i Danmark.
Som et kuriosum kan nævnes, at Post Danmark fra tid til anden modtager urner til befordring. De skal sendes Rekommmanderet og kan kun sendes inden for Danmarks grænser, men jeg går ud fra, at den pågældende person ikke vil indvillige i at blive transporteret i en sådan emballage.

Alt i alt vil det være ubekvemt og ikke særligt humant at sende et menneske med posten, så derfor er jeg fuldstændig sikker på, at en sådan forsendelse vil blive afvist på posthuset. Jeg kan i stedet foreslå DSB, Danair, bus, taxa etc., som er transportformer, som er egnede til transport af mennesker.

Desværre kan vi ikke hjælpe dig, hvilket jeg håber, du må have forståelse for.

Med venlig hilsen

Ole Krabbe Jensen
Post Danmark