Om blogging – for begyndere

Efterhånden som blogging er blevet mere udbredt, har mange ikke-nørder kastet sig over mediet. Desværre har de mindre befarne bloggere ikke helt forstået de centrale begreber. Jeg vil derfor forsøge at gennemgå disse:

  • En blog: Selve mediet, hvor der skrives. Svarer i den klassiske medieterminologi til en avissektion. Blog er en sammentrækning af web og log, altså webdagbog, fordi det oprindeligt var ment som en slags journal.
  • En blogpost, et blogentry eller, fordansket, et blogindlæg. Et enkelt indlæg. Mange forveksler “blogindlæg” med “blog”. Svarer til en avisartikel.
  • Et blogunivers eller en blogportal: Samlinger med mange blogs. Fx wordpress.com, blogspot.com, blogs.berlingske.dk, blog.politiken.dk eller jp.dk/blogs/. Svarer til en avis.

Dertil kommer det mest basale: At blogging handler om tovejskommunikation: Det er vigtigt at udnytte kommentarmulighederne, og skrive frem og tilbage. Mange begyndere glemmer at kommentere andres kommentarer, og derved mistes interaktiviteten.

Derfor et par ekstra begreber:

  • Kommentar: Det er her, blogs adskiller sig fra tidligere “dagbogssider”.
    Det er blevet kutyme for at skrive @Personnavn når man henvender sig til andre på de blogs, der ikke har mulighed for trådet kommentarstruktur (Dvs. hvor man kan besvare kommentarer).
  • Linkbacks, herunder trackbacks og pingbacks: Når der sker en henvisning fra ét blogindlæg til et andet (typisk på forskellige blogs). Det giver sammenhæng mellem forskellige blogs. Læs Wikipedia-artiklen.
  • Blogosfære (blogosphere): En sfære af sammenhængende blogs, der er linket sammen ved hjælp af linkback-teknikker. Overskrift.dk er en indgang til den danske blogosfære.

En sidste opfordring til nybegynderne er at tænke på mediet som hypertekst og ikke traditionel tekst: Links skal være integreret i teksten, dvs. man skal formulere sig ligefrem, og dernæst linke ved hjælp af de ord, der peger på siden. Mange nybegyndere formulerer sig a’la “Klik her“.

Jeg kan i øvrigt anbefale Harddisken på P1, der i uge 14 2010 havde tema om blogs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *